.
.
>Wadah Penggerak Ekonomi Ummah<
..
MASA ITU KEHIDUPAN

"Jadikanlah hari ini lebih baik dari semalam dan rancanglah hari esok agar lebih baik dari hari ini"Ganda Kekayaan Dengan Bersedekah

Salah satu hikmah yang saya belajar akhir-akhir ni ialah, kalau nak Allah gandakan rezeki, perbanyakkan sedekah. Allah akan ganti 10 KALI GANDA. Ada satu hari tu, saya nak test power untuk kuatkan keyakinan saya tentang janji Allah. Ada seorang student belajar Mesir dalam kesempitan. So, saya sedekahkan RM50, keluarkan dari tabung infaq bisnes kami.

25 Ciri Usahawan Berjaya

Adakah anda tergolong di kalangan usahawan yang berjaya? Baca lebih lanjut untuk mengetahui sifat-sifat penting sebagai seorang usahawan berjaya.Terdapat beberapa ciri-ciri penting yang terdapat pada usahawan berjaya iaitu:

Dulu Saintis, Kini Usahawan Kelisa

SEBAGAI seorang saintis yang mengkaji kehidupan flora dan fauna menjadi titik tolak kepada Mohd. Zalalnudin Latipi, 31, membuka sebuah kedai menjual spesies ikan terancam kelisa atau juga dikenali sebagai arowana. Demi minatnya yang berputik sejak kecil Mohd. Zalalnudin nekad meninggalkan jawatannya sebagai seorang saintis.

Wang Bukan Faktor Utama Jadi Usahawan Berjaya

“Untuk menjadi usahawan yang berjaya, ia bukanlah hanya disebabkan mengejar wang semata-mata”.

Itu prinsip yang dipegang Pengasas dan Pengarah Urusan Hyrax Oil Sdn Bhd Datuk Hazimah Zainuddin sehingga beliau berjaya mengukir kejayaan sama ada dalam pasaran negara mahupun antarabangsa.

Melabur Secara HALAL - Oleh Dr. Zaharuddin Abd Rahman

Bagi mereka yang mempunyai lebihan duit, mencari pelaburan yang menguntungkan adalah suatu keutamaan. Malah bagi mereka yang berada di dalam kedudukan kewangan yang sederhana juga tidak terkecuali menlihat-melihat tempat dan cara pelaburan yang baik.


Kisah Jutawan - Tan Sri Syed Mokhtar Albukhari

Nama seorang tokoh usahawan bumiputera terkenal di Malaysia iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhari tiba-tiba melonjak naik. Namanya terkenal bukan sahaja di Malaysia malah di serata dunia. Tidak banyak yang diketahui mengenai latar belakang beliau. Kekayaan beliau dianggarkan sebanyak RM2.15 bilion menduduki tempat ketujuh di dalam senarai 40 orang terkaya di Malaysia menurut akhbar perdagangan Business Economics 2004. 


Kelab Usahawan HALUAN

Kelab Usahawan HALUAN ditubuhkan di bawah naungan Biro Ekonomi HALUAN bagi mencapai tiga objektif utama berikut:

  1. Menyediakan platform kepada usahawan untuk berkongsi maklumat, pengalaman dan pengetahuan,
  2. Membina jaringan perniagaan di kalangan usahawan dan ahli kelab dan
  3. Membantu ahli-ahli kelab memulakan atau meningkatkan keupayaan perniagaan. 

PUNB Pelawa Usahawan Bumiputera Sabah Memohon Pembiayaan Perniagaan Hotel Bajet

KOTA KINABALU, 24 Feb (Bernama) -- Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) mempelawa usahawan Bumiputera di Sabah memohon pembiayaan daripada perbadanan itu bagi membolehkan mereka menceburi atau mengembangkan perniagaan dalam industri pelancongan. 

"Usahawan Muslim perlu rebut peluang perniagaan Internet" 

Sejak terdedahnya kisah tokoh usahawan internet, Irfan Khairi yang berjaya memperoleh pendapatan RM 1 juta hasil perniagaan internetnya, rakyat Malaysia mula membuka mata. Terutamanya golongan muda yang bersemangat tinggi, mereka tidak kisah mengeluarkan wang untuk membeli buku-buku panduan dan cakera padat yang menjelaskan langkah-langkah untuk memulakan perniagaan internet.


Interview dengan Dr Irfan on Vimeo.
MOHON KAD JARINGAN HARI INI
-------------------V-------------------


 

______________________________________________________________________________________________
| Web Design by: ABM | HOTLINE: 0105115185 / 0186674384 | Copyright © 2013-2017 Jaringan Komuniti Usahawanan Muslim All Rights Reserved | Kemaskini Akhir: 24/02/2017 |