BIT HIBAH
JUAL: RM 120.00 
 BELI: RM100.00
1 UNIT = RM1.20
100 | 999,999,899
BIT ZAKAT
JUAL: RM120.00
BELI: RM100.00
1 UNIT = RM1.20
100 | 999,999,899
PENGKALAN DATA KJ
0001
0002
0003
0004
0005
0006
0007
PENGKALAN DATA BH
0001
0002
0003
0004
0005
0006
0007
PENGKALAN DATA BZ
0001
0002
0003
0004
0005
0006
0007
| BORANG PERJANJIAN JUAL BELI | BORANG MUAMALAH | BORANG MASALAH |
"MASA ITU KEHIDUPAN"
" Jadikanlah hari ini lebih baik dari semalam dan rancanglah hari esok agar lebih baik 
dari hari ini "

Selamat datang ke halaman utama


 
BENGKEL SINERGI USAHAWAN
3 Perkara penting yang perlu diambil kira oleh seorang usahawan iaitu
PENGETAHUAN,
KEMAHIRANdan
JARINGAN RANGKAIAN PERNIAGAANyang perlu sentiasa diperkasakan.


PERKUKUH JARINGAN USAHAWAN
DEWAN Perdagangan Islam Malaysia (DPIM) menyeru supaya usahawan Muslim memperkukuhkan jaringan 
dalam menghadapi situasi serba mencabar akibat situasi ekonomi tidak menentu.
Setiausaha Agungnya, Mohsein Shariff berkata, langkah itu bagi memastikan perniagaan usahawan Islam terus berkembang walaupun berhadapan pelbagai cabaran.

Kelab Usahawan HALUAN

Kelab Usahawan HALUAN ditubuhkan di bawah naungan Biro Ekonomi HALUAN bagi mencapai tiga objektif utama berikut:

  1. Menyediakan platform kepada usahawan untuk berkongsi maklumat, pengalaman dan pengetahuan,
  2. Membina jaringan perniagaan di kalangan usahawan dan ahli kelab dan
  3. Membantu ahli-ahli kelab memulakan atau meningkatkan keupayaan perniagaan.
  4. Ciri-Ciri Usahawan Yang Menepati Ajaran Islam >>> Bersyukurlah kepada Allah kerana dilahirkan Islam. Bersyukurlah kepada Allah kerana diberikan rezeki menjalankan perniagaan. Mengerjakan perniagaan adalah amalan mulia dan dituntut dalam agama malah nabi sallallahu 'alaihi wasallam adalah usahawan yang amanah, cemerlang dan menjadi contoh tauladan yang baik.Setiap usahawan perlu menjadi usahawan yang menjalankan perniagaan dengan mematuhi ajaran agama dengan baik dalam kehidupan seharian dan perniagaan agar menjadi usahawan yang benar-benar diredai Allah yang Maha Pencipta. Usahawan dan peniaga perlu mengetahui tentang ciri-ciri usahawan Islam yang benar-benar menepati syarak dan diakui oleh Islam serta diredai oleh Allah dan Rasul-Nya. Antara ciri-ciri tersebut ialah: 
Ganda Kekayaan Dengan Bersedekah
Salah satu hikmah yang saya belajar akhir-akhir ni ialah, kalau nak Allah gandakan rezeki, perbanyakkan sedekah. Allah akan ganti 10 KALI GANDA. Ada satu hari tu, saya nak test power untuk kuatkan keyakinan saya tentang janji Allah. Ada seorang student belajar Mesir dalam kesempitan. So, saya sedekahkan RM50, keluarkan dari tabung infaq bisnes kami.
25 Ciri Usahawan Berjaya
Adakah anda tergolong di kalangan usahawan yang berjaya? Baca lebih lanjut untuk mengetahui sifat-sifat penting sebagai seorang usahawan berjaya.Terdapat beberapa ciri-ciri penting yang terdapat pada usahawan berjaya iaitu:
Dulu Saintis, Kini Usahawan Kelisa
SEBAGAI seorang saintis yang mengkaji kehidupan flora dan fauna menjadi titik tolak kepada Mohd. Zalalnudin Latipi, 31, membuka sebuah kedai menjual spesies ikan terancam kelisa atau juga dikenali sebagai arowana. Demi minatnya yang berputik sejak kecil Mohd. Zalalnudin nekad meninggalkan jawatannya sebagai seorang saintis.
Wang Bukan Faktor Utama Jadi Usahawan Berjaya
“Untuk menjadi usahawan yang berjaya, ia bukanlah hanya disebabkan mengejar wang semata-mata”. Itu prinsip yang dipegang Pengasas dan Pengarah Urusan Hyrax Oil Sdn Bhd Datuk Hazimah Zainuddin sehingga beliau berjaya mengukir kejayaan sama ada dalam pasaran negara mahupun antarabangsa.
FAKTOR KEGAGALAN 
SESEORANG USAHAWAN 

Melabur Secara HALAL - Bagi mereka yang mempunyai lebihan duit, mencari pelaburan yang menguntungkan adalah suatu keutamaan. Malah bagi mereka yang berada di dalam kedudukan kewangan yang sederhana juga tidak terkecuali melihat-melihat tempat dan cara pelaburan yang baik.

Kisah Jutawan - Tan Sri Syed Mokhtar Albukhari
Nama seorang tokoh usahawan bumiputera terkenal di Malaysia iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhari tiba-tiba melonjak naik. Namanya terkenal bukan sahaja di Malaysia malah di serata dunia. Tidak banyak yang diketahui mengenai latar belakang beliau. Kekayaan beliau dianggarkan sebanyak RM2.15 bilion menduduki tempat ketujuh di dalam senarai 40 orang terkaya di Malaysia menurut akhbar perdagangan Business Economics 2004. 
PUNB Pelawa Usahawan Bumiputera Sabah Memohon Pembiayaan Perniagaan Hotel Bajet - KOTA KINABALU, 24 Feb (Bernama) -- Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) mempelawa usahawan Bumiputera di Sabah memohon pembiayaan daripada perbadanan itu bagi membolehkan mereka menceburi atau mengembangkan perniagaan dalam industri pelancongan. 
"Usahawan Muslim perlu rebut peluang perniagaan Internet" Sejak terdedahnya kisah tokoh usahawan internet, Irfan Khairi yang berjaya memperoleh pendapatan RM 1 juta hasil perniagaan internetnya, rakyat Malaysia mula membuka mata. Terutamanya golongan muda yang bersemangat tinggi, mereka tidak kisah mengeluarkan wang untuk membeli buku-buku panduan dan cakera padat yang menjelaskan langkah-langkah untuk memulakan perniagaan internet.

TERIMA KASIH di atas kunjungan anda ke halaman web ini. 
Semoga Allah SWT memberi kejayaan 
dan keberkatan dalam apa jua perkara yang anda usahakan.

Firman Allah SWT:

Dan di antara mereka ada orang yang berdoa; 
"Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan 
di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka".
 (al-Quran al-Karim: Al-Baqarah ayat 201)

 | Website Design by: ABM | Manage by: JARIKU GLOBAL ENTERPRISE SA0364452-D |
| HOTLINE: 0105115185 / 0186674384 | Copyright © 2013-2017 Jaringan Komuniti Usahawanan Muslim All Rights Reserved | Kemaskini Akhir: 3 Januari 2018 bersamaan 16 Rabiul Akhir 1439H